Zwangerschapssymptomen: Wat zijn de eerste tekenen van je zwangerschap?

Een positieve zwangerschapstest en een echo bij de gynaecoloog zijn de enige manieren om er zeker van te zijn dat je zwanger bent. Maar er zijn andere tekenen en symptomen waar je op kunt letten.

De eerste zwangerschapssymptomen zijn meer dan alleen een gemiste menstruatie. Ook (ochtend) misselijkheid, gevoeligheid voor sommige geuren en vermoeidheid kunnen tekenen zijn van zwangerschap.

In dit artikel vind je de meest voorkomende eerste symptomen die op een zwangerschap kunnen duiden met tips hoe je deze symptomen kunt verzachten.

Wanneer beginnen de eerste zwangerschapssymptomen?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar de eerste week van je zwangerschap is gebaseerd op de datum van je laatste menstruatie. Je laatste menstruatie is je eerste week van de zwangerschap, zelfs als je nog niet echt zwanger bent.

De uitgerekende datum van je zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarom kan het zijn dat je in de eerste weken van je zwangerschap misschien geen symptomen hebt gehad, maar deze tellen wel mee met je gehele 40-weken zwangerschap.

Krampen en spotting

Van week 1 tot week 4 vinden de ontwikkelingen nog plaats op cellulair niveau.
Het bevruchte eitje creëert een blastocyst, dat is een met vloeistof gevulde groep cellen, die zich zal ontwikkelen tot de organen en lichaamsdelen van de baby.

Ongeveer 10 tot 14 dagen (week 4) na de bevruchting, zal de blastocyst zich nestelen in het baarmoederslijmvlies (endometrium). Dit kan lichte bloedingen (implementatie bloedingen) veroorzaken, die soms kunnen worden aangezien voor een lichte menstruatie.

De symptomen van implementatie bloedingen

 • Kleur: de kleur kan variëren van roze, rood tot bruin.
 • Bloedingen: de bloedingen zijn meestal vergelijkbaar met je normale menstruatie. Spotting betekent dat er alleen bloed zichtbaar is tijdens het afvegen.
 • Pijn: De pijn kan variëren van mild, matig, tot heftig. Volgens een onderzoek onder 4539 vrouwen vond 28% hun spotting en bloeden pijnlijk. (1)
 • Periode: implementatie bloedingen duren waarschijnlijk minder dan 3 dagen en hebben geen behandeling nodig.
  Vermijd roken, alcohol drinken en drugsgebruik, dit kan het bloeden namelijk heftig versterken. Dit geldt natuurlijk voor de hele zwangerschap, maar is vooral in het begin extra belangrijk.

Gemiste menstruatie

Zodra de blastocyst genesteld is in het baarmoederslijmvlies zal je lichaam beginnen met het produceren van het hCG hormoon (humaan choriangonadotrofine). Dit hormoon zorgt er voor dat de zwangerschap in stand blijft. Ook zorgt het er voor dat de eierstokken geen eitjes meer aanmaken.

Je zult je volgende menstruatie waarschijnlijk missen, dit is ongeveer 4 weken na de bevruchting. Wanneer je onregelmatig ongesteld bent, moet je een zwangerschapstest doen om dit zeker te weten.

De meeste thuistests kunnen het hormoon hCG detecteren, als je de test doet 8 dagen na de gemiste menstruatie. Een zwangerschapstest kan door de aanwezigheid van het hCG hormoon in je urine zien of je zwanger bent.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Een hogere lichaamstemperatuur kan een symptoom zijn van zwangerschap.Ook kan je lichaamstemperatuur tijdens de (vroege) zwangerschap makkelijker omhoog gaan tijdens inspanning of bij warm weer.

Zorg er voor dat je meer water drinkt tijdens deze periode en voorkom te zware inspanning.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan tijdens elk moment van de zwangerschap optreden. Dit symptoom komt vaak voor bij de eerste symptomen van zwangerschap.

Je progesterongehalte stijgt in deze periode waardoor je je slaperig zult voelen.

Tips

 • De eerste weken van je zwangerschap kunnen er voor zorgen dat je je uitgeput voelt. Probeer er voor te zorgen dat je voldoende slaapt tijdens deze periode.
 • Het kan ook helpen je slaapkamer koel te houden. Je lichaamstemperatuur kan hoger zijn tijdens de eerste weken van je zwangerschap.

Verhoogde hartslag

Rond week 8 of 10 kan je hart sneller en harder gaan pompen. Hartkloppingen en hartritmestoornissen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt normaal gesproken door de verandering van hormonen tijdens de zwangerschap.

Verhoogde bloedtoevoer door de foetus vind later plaats in de zwangerschap.Als je een onderliggend hartprobleem hebt kan je huisarts je helpen bij het de juiste lage doseringen van geneesmiddelen zodat jij en je ongeboren baby veilig de zwangerschap door komen.

Tintelingen, pijn en groei in je borsten

Veranderingen van je borsten kunnen optreden tussen week vier en zes. Je krijgt waarschijnlijk gevoelige(re) en gezwollen borsten als gevolg van de hormoon veranderingen. Na een paar weken zal dit gevoel verdwijnen wanneer je lichaam zich heeft aangepast aan de hormonen.

Tepel en borst veranderingen kunnen ook rond de 11e week plaatsvinden. Hormonen zorgen ervoor dat je borsten blijven groeien.

Het tepelhof (areola), het gebied rond je tepel, kan groter en wat donkerder van kleur worden. Als je voor je zwangerschap last hebt gehad van acne, kun je ook weer puistjes krijgen.

Tips

 • Verlicht borstgevoeligheid door een comfortabele, ondersteunende zwangerschapsbeha te kopen. Een beha zonder beugel met katoen is vaak het meest comfortabel.
 • Kies er een met verschillende gespen zodat je meer ruimte hebt om te ‘’groeien’’ in de komende maanden.
 • Koop borstpads die in je beha passen om wrijving op je tepels te verminderen, zo zal je minder last hebben van pijnlijke tepels.

Stemmingswisselingen

De oestrogeen- en progesteronspiegels zullen hoog zijn tijdens de zwangerschap. Deze toename kan je humeur beïnvloeden en je kunt je emotioneler of sneller geraakt voelen dan normaal.

Stemmingswisselingen komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kunnen gevoelens van depressie, prikkelbaarheid, angst en euforie veroorzaken.

Vaker plassen en incontinentie

Tijdens de zwangerschap verhoogt je lichaam de hoeveelheid bloed die door het lichaam pompt. Dit zorgt er voor dat de nieren meer vocht dan normaal moeten verwerken, wat weer leidt tot meer vocht in je blaas.

Hormonen spelen ook een grote rol bij de gezondheid van de blaas. Je zult vast merken dat je vaker dan normaal naar de wc moet of dat je per ongeluk wat urine lekt.

Tips

 • Drink ongeveer 300ml (een groot glas) extra water per dag
 • Plan je tripjes naar de WC van tevoren om incontinentie te voorkomen.

Opgezwollen gevoel en constipatie

Net als tijdens je menstruatie kun je een opgeblazen gevoel krijgen tijdens de vroege zwangerschap. Dit kan komen door de verandering in hormonen, die ook je spijsverteringsstelsel kunnen vertragen. Hierdoor kun je een verstopt gevoel krijgen.

Obstipatie kan ook het gevoel van het opgeblazen gevoel in de buik vergroten.

Misselijkheid en overgeven

Misselijkheid en ochtendmisselijkheid ontwikkelen zich meestal rond de vierde tot zesde week van de zwangerschap. Hoewel het ochtendmisselijkheid wordt genoemd, het kan op elk moment van de dag, of nacht, voorkomen.

Het is nog niet geheel duidelijk waardoor je nou zo’n misselijk gevoel krijgen, maar waarschijnlijk spelen de hormonen hierin een rol.

Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap ervaren veel vrouwen een verminderde ochtendmisselijkheid. (2)

Tips

 • Eet ’s morgens direct na het opstaan een paar droge crackers, hiermee kun je voorkomen dat je last krijgt van ochtendmisselijkheid.
 • Drink voldoende water gedurende de hele dag.
 • Neem contact op met je huisarts als je geen eten of drinken binnen kunt houden.

Duizeligheid

In de meeste gevallen zal je hoge of normale bloeddruk dalen in de eerste weken van je zwangerschap. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, dit komt door verwijding van de bloedvaten.

Tips

 • Sport je veel of wil je wel blijven sporten tijdens de zwangerschap? Dan kun je het beste zwangersschaps-vriendelijke oefeningen doen.
 • Drink voldoende water en eet regelmatig tussendoor, hiermee kun je duizeligheid helpen voorkomen.

Gewichtstoename

Vooral tijdens het einde van het eerste trimester begin je te merken dat je wat in gewicht toeneemt. In de eerste paar maanden zal je ongeveer 1 tot 2 kilo aankomen in gewicht.

In de vroege zwangerschap hoef je nog niet meer te eten dan dat je normaal gesproken doet, dit zal wel wat toenemen naarmate de zwangerschap vordert en de baby groeit.

Brandend maagzuur

Hormonen kunnen er voor zorgen dat de klep tussen je maag en slokdarm ontspant, hierdoor kan maagzuur lekken, wat brandend maagzuur veroorzaakt.

Tips

 • Voorkom brandend maagzuur door meerdere kleine maaltijden per dag te eten in plaats van grotere maaltijden.
 • Probeer minstens een uur rechtop te blijven zitten na het eten, hierdoor krijgt je eten meer de tijd om te verteren.
 • Neem contact op met je huisarts over wat veilig is voor jou en je baby, als je medicatie nodig hebt.

Zwangerschapsgloed en acne

De combinatie van een verhoogd bloedvolume en hogere hormoonspiegels zorgt voor meer bloed door je bloedvaten. Hierdoor werken de olieklieren van het lichaam overuren. Dit geeft je huid een roodachtig, glanzend uiterlijk, ook wel de zwangerschapsgloed genoemd.

Deze zelfde verandering kan bij sommige vrouwen ook acne tot gevolg hebben.

Ik ervaar één of meerdere zwangerschapssymptomen, wat nu?

Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.

Ben je nog niet overtijd? Dan is het beter nog even te wachten. De meest betrouwbare uitkomst is vanaf de eerste dag dat je overtijd bent.

Bedenk dat veel van deze symptomen ook een andere oorzaak kunnen hebben. Is de uitslag van de zwangerschapstest negatief, bespreek dit dan met je huisarts.

Zwanger en nu?

Heb je een zwangerschapstest met een positieve uitslag?

[showhide type=”links” more_text=”+ Referenties” less_text=”- Referenties”]

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2884141/)

(2) http://americanpregnancy.org/week-by-week/12-weeks-pregnant/

[/showhide]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *