Ik ben Hanneke Ran, 29 jaar, geboren op Texel, daarna opgegroeid in een klein dorpje midden tussen de weilanden in Friesland.

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen en hun gedrag en dan met name in voeding. Als

logische keuze heb ik dan ook psychologie gestudeerd aan de universiteit van Groningen.

Tijdens mijn studie vond ik het menselijk brein steeds interessanter en heb ik voor de Master Neuropsychologie gekozen.

Daar heb ik van alles geleerd over hersenen en gedrag. Wat ik vooral interessant vind is de ontwikkeling van hersenen, vanaf foetus tot volwassen mens en wat voor rol voeding hierin kan spelen.

Ik heb een onderzoeksstage gedaan in het Universitair Medisch Centrum van Groningen. Dit onderzoek ging over PKU (Phenylketonuria), een erfelijke stofwisselingsstoornis waarop pasgeboren baby’s worden getest door middel van het hielenprikje.

PKU wordt veroorzaakt doordat de lever één bestanddeel van eiwitten (aminozuur Phenylalaline, Phe) niet of niet voldoende verwerkt. Dit aminozuur hoopt zich dan op in het bloed en belemmert de groei en ontwikkeling van de hersenen.

Als PKU niet behandeld wordt leidt dit tot ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme, ADHD en zelfs zwakzinnigheid. Gelukkig wordt er tegenwoordig direct met behandeling gestart. De behandeling van PKU bestaat uit een streng eiwitarm dieet wat het hele leven lang gevolgd moet worden.

Door deze onderzoeksstage heb ik veel geleerd over hoe de hersenen zich ontwikkelen en hoe voeding hierop een invloed kan hebben. Om hier nog meer over te leren volg ik momenteel de studie voedingsdeskundige.

Hiermee hoop ik mensen nog beter te kunnen adviseren over de juiste voeding en wat het effect hiervan op je lichaam en hersenen kan zijn.

Met onze website proberen we een duidelijk beeld te schetsen wat de juiste voeding kan doen voor je (ongeboren) kindje en jou.

Groetjes Hanneke