9 weken zwanger

Alweer 9 weken zwanger, het is bijna tijd voor de eerste echo! Zelf kun je behoorlijk wat emoties ervaren. Jouw stemming kan binnen een minuut wel tien keer wisselen, van huilen naar lachen en waar naar huilen. Dat je je dat ook niet zo lekker voelt en heel moe bent werkt dan ook niet mee

Je baby is met 9 weken zwangerschap officieel geen embryo meer maar een foetus. Dat betekent dat je baby steeds meer op een echte baby lijkt. Met 9 weken weken is je baby zo groot als een kers. Met twee maanden zwanger komt het einde van het eerste trimester is bijna in zicht. Hopelijk snel niet meer misselijk!

Week 9 zwangerschapssymptomen

Op dit moment is het zwangerschapshormoon hCG op het hoogste niveau. Dit kan betekenen dat je met 9 weken zwangerschap het meestel last kunt hebben van zwangerschapssymptomen. Hou vol, over een paar weken zullen deze hCG niveaus alweer wat dalen.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 9:

  • Stemmingswisselingen. Doordat de hormonen blijven gieren in je lichaam vind je het misschien moeilijk om je emoties onder controle te houden. Ben je dan ook nog misselijk en vermoeid, dan helpt dit al helemaal niet mee. Neem voldoende rust en ga stressvolle situaties uit de weg. 
  • Misselijkheid. Zo’n 80% van de zwangere vrouwen heeft last van een vorm van ochtendmisselijkheid. De een voelt zich soms niet zo lekker, de ander is alleen maar aan het overgeven. Helaas hoort dit er bij en is het met 9 weken meestal op z’n ergst. Gelukkig zullen de hormonen wat minder worden in de weken hierna en zul je je hopelijk snel wat beter voelen. Probeer genoeg kleine maaltijden te eten en voldoende te drinken.
  • Vaker moeten plassen. Je baarmoeder is aan het groeien en er stroomt meer bloed naar dit deel van je lichaam. Hierdoor ku nee het gevoel krijgen dat je vaker moet plassen. Het is belangrijk dat je voldoende blijft drinken.
  • Vermoeidheid. De zwangerschapshormonen gieren door je lichaam, je baby ontwikkeld zich snel. Hierdoor kun je je uitgeput voelen. Neem meer rust, slaap meer als dit mogelijk is. Probeer je bloedsuikerspiegel op peil te houden door gezonde tussendoortjes te nemen. In het tweede trimester krijg je weer wat meer energie, hou nog even vol.
  • Verstopte neus. Zwangerschap kan er voor zorgen dat je lichaam meer slijm ontwikkeld. Daardoor je kun je een verstopte neus krijgen, hou de tissues maar bij de hand. 
  • Hoofdpijn. Door de zwangerschapshormonen is hoofdpijn ook een symptoom waar je veel last van kunt krijgen. Door te weinig drinken, honger, minder slaap en stress kun je hoofdpijn krijgen. Probeer voldoende te drinken, voldoende rust te nemen en niet te veel suikers te eten. Wil je medicijnen nemen tegen hoofdpijn? Overleg dit dat goed met je huisarts, hij of zij weet het beste wat je wel of niet mag nemen.

Week 9 zwangere buik

De meeste vrouwen merken met 9 weken dat ze hun broek niet meer zo makkelijk dicht kunnen doen. Je baarmoeder is aan het groeien zodat er genoeg ruimte is voor je groeiende baby. Je baarmoeder is nu al twee keer zo groot geworden. Met 9 weken kun je al een klein buikje zien, maar dit hoeft niet. In de komende weken zal je baarmoeder nog meer gaan groeien waardoor je het gaat zien. 

In het eerste trimester wordt het aangeraden om ongeveer 1 tot 3 kilo aan toe komen, dat is in de eerste 13 weken. Je hoeft dus niet voor twee te gaan eten. Eigenlijk hoef je helemaal niks meer te eten dan je eerst deed. Het is vooral van belang dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je prenatale vitamine blijft nemen met voldoende foliumzuur. 

Sommige zwanger vrouwen hebben last van een extreme vorm van misselijkheid. Dit wordt Hyperemesis gravidarum (HG) genoemd en wordt gediagnostiseerd als je als zwangere vrouw zo misselijk bent dat het gevaar bestaat dat je uitdroogt. Mocht je echt geen vloeistof binnen kunnen houden, alleen maar aan het overgeven bent en veel afvalt, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je testen op HG.

Gelukkig bestaan er behandelingen voor HG. Je kunt een infuus krijgen om je vloeistoffen weer op peil te krijgen en anti-anti-misselijkheid medicijnen zodat je wel iets kunt binnenhouden. 

Week 9 echo

Als je in je negen weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

De meeste vrouwen krijgen binnen nu en een paar weken de eerste echo. De eerste echo wordt meestal transvaginaal gedaan. Dit betekent dat de dokter een sonde binnen in je vagina brengt, aangezien je baarmoeder zich nog achter je heupbot bevindt. Hierdoor kun je met een echo op je buik nog niet voldoende zien. Geen zorgen hier over, dit doet verder geen pijn. De sonde zal geluidsgolven laten horen, waardoor je een beeld van je 9 weken oude foetus op het scherm kunt zien.

Met 9 weken is je baby een foetus in plaats van een embryo. Deze twee termen staan voor verschillende ontwikkelingsfasen. In de embryonale fase worden de grote organen gevormd, zoals de hersenen, het hart, de longen en ook de armen en benen worden al gevormd. Zodra je baby van een foetus is worden deze organen en lichaamsdelen verder gevormd en ontwikkeld.

Het gezicht van je baby wordt gevormd. Zo kun je het puntje van het neusje al zien en worden oogleden gevormd. Je baby heeft met 9 weken meestal een hartslag die sterk genoeg is dat deze gehoord kan worden bij de arts.

Met 9 weken kunnen de volgende prenatale testen worden gedaan; zo wordt er bloedonderzoek uitgevoerd om te testen op hormoonspiegels, bloedgroep, aantal witte en rode bloedcellen en bepaalde ziekten. Een pap-uitstrijkje om te controleren op afwijkingen (die tekenen van baarmoederhalskanker kunnen zijn) en een urinetest om te controleren of de eiwitniveaus en hormoonspiegels gezond lijken.

Week 9 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Stop met ongezonde leefgewoontes zoals roken, alcohol en eet gezonde voeding.
  • Blijf dagelijks een prenatale vitamine nemen met foliumzuur.
  • Schrijf al je vragen die je tot nu toe hebt op, zodat je ze aan je arts kan vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *