8 weken zwanger

Je bent al 8 weken zwanger, dat zijn twee maanden! Ook al kun je het waarschijnlijk nog niet zien, je begint je nu wel echt zwanger te voelen. Je eerste echo komt er ook al bijna aan. Dan zie je je baby voor het eerst, spannend!

Met 8 weken zwangerschap is je baby zo groot als een framboos. Je baby groeit nu ongeveer een millimeter per dag. Je baby is volop in ontwikkeling.

Week 8 zwangerschapssymptomen

Met 8 weken kun je veel last beginnen te krijgen van zwangerschapssymptomen. Misschien vind je alles om je heen wel stinken of heel sterk ruiken. Dit komt doordat je geur zich op dit moment extra ontwikkeld door de zwangerschapshormonen. Mocht je veel last hebben van deze symptomen, je bent niet de enige! De meeste vrouwen vinden het eerste trimester het zwaarste. Neem voldoende rust, eet gezond en drink voldoende water, zo kom je hopelijk de eerste 12 weken wel door.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 8:

  • Gevoelige borsten. Je borsten kunnen groter, gevoeliger en pijnlijker aanvoelen. Dit komt doordat je melkklieren al aan het groeien zijn en zich nu al aan het klaarmaken zijn voor borstvoeding.
  • Vermoeidheid. Wil je alleen maar slapen? Dat is herkenbaar voor veel vrouwen met 8 weken. Door de verandering in hormonen is je lichaam bezig met extra bloedtoevoer naar je baby, hierdoor verlaagt je eigen bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Je zult je hierdoor een stuk vermoeider voelen. Het beste is om wat meer te rusten en extra te slapen.
  • Misselijkheid. Met 8 weken kun je nog wel eens meer last krijgen van ochtendmisselijkheid dan de weken hiervoor.  Dit komt weer door de verandering in hormonen. Probeer kleine maaltijden te eten gedurende de dag en genoeg te drinken. Verse gember thee werkt goed tegen misselijkheid. Hou nog even vol, tijdens het het tweede trimester zul je hopelijk geen of minder misselijkheid ervaren. Je bent tegen die tijd wat meer gewend aan de zwangerschapshormonen en hopelijk voel je je dan snel weer beter. 
  • Gekke dromen. Droom je in eens veel meer en heel levendig? Dit is helemaal normaal en hoort ook bij een zwangerschap. Het is nog niet bekend waardoor dit precies gebeurd, maar het zou kunnen komen door alle veranderingen waarmee je de laatste weken te maken hebt.
  • Verhoogde reukzin. Door de verandering in hormonen verandert ook je reukzin. Misschien ruik je in eens wel allemaal hele vieze luchtjes. De verhoogde reukzin zorgt er ook vaak voor dat je misselijkheid nog erger wordt. Probeer zover mogelijk dan ook deze geuren maar te vermijden. 
  • Krampen. Met 8 weken zwangerschap is het normaal dat je af en toe last hebt van krampen. Dit komt doordat je baarmoeder al aan het groeien is. Heb je erg veel last van krampen en vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met je huisarts zodat je zeker weet dat alles goed is.
  • Verstopping. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt er gedurende de zwangerschap mee te maken. Heb je hier last van? Drink dan voldoende water, eet vezelrijke voeding en genoeg fruit en groente. Probeer ook zoveel mogelijk te bewegen.

Ben je zwanger van een tweeling tijdens de 8 weken zwangerschap? Dan kun je extra veel last hebben van misselijkheid en je vermoeider voelen. Dit komt doordat je met een tweeling een  meer zwangerschaps hormonen in je bloed krijgt dan iemand die zwanger is van 1 kindje. 

Heb je nergens last van en voel je je helemaal goed? Dat kan natuurlijk ook en is ook normaal. Sommige vrouwen hebben het geluk dat ze deze symptomen niet ervaren, geniet daar maar van!

Week 8 zwangere buik

Tijdens het tweede trimester ga je waarschijnlijk pas echt iets zien aan je buik. Met 8 weken zwangerschap kun je al een klein buikje krijgen maar in de meeste gevallen zal je het nog niet zien. Vanaf het tweede trimester zal je gynaecoloog je buik gaan opmeten, maar voor nu is het nog niet zo belangrijk hoe groot je buik is. 

Week 8 echo

Als je in je 8 weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

Je 8 weken oude baby zijn/haar vingers en tenen hebben nog een klein vlies er tussen en de staart (ja er was er echt eerst eentje) is weg. De baby zijn/haar smaakpapillen zijn al aan het vormen en de armen en benen kunnen al druk aan het bewegen zijn.

Met 8 weken hebben sommige vrouwen al een echo maar meestal vindt dit ergens tussen de 9 en 12 weken plaats. heb je normaal gesproken nog geen echo. Dit duurt dus nog wel even. In de tussentijd is het verstandig om gezond te eten, voldoende water te drinken en ongezonde gewoontes zoals roken en drinken te vermijden.

Week 4 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Stop met ongezonde leefgewoontes zoals roken, alcohol en eet gezonde voeding.
  • Plan alvast je 12 weken check up als je die nog niet hebt staan.
  • Blijf dagelijks een prenatale vitamine nemen met foliumzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *