6 weken zwanger

Kun je het al geloven dat je zwanger bent? Met 6 weken is de zwangerschap nog helemaal nieuw voor je. De komende tijd komt er voor je uit.

Ook heb je waarschijnlijk wat last van de vroege zwangerschapssymptomen door de hormonale verandering in je lichaam.

Je baby maakt een belangrijke ontwikkeling door in week 6, de juiste voedingstoffen zijn daarom extra belangrijk.

Leer hier alles over de symptomen, ontwikkeling van je baby en de checklist bij week 6.

Hoe groot is je baby met 6 weken?

Met 6 weken zwangerschap is je baby zo groot als een doperwtje.

De gemiddelde embryo is met 6 weken ongeveer 6 millimeter en wordt zelfs twee keer zo groot in een week tijd!

Ontwikkeling van je baby

De meest belangrijke ontwikkelingen van je baby zijn al begonnen. Zo is de bloedsomloop van je baby volop in ontwikkeling. Ook kan je baby zelfs al wat wiebelen met de handen en voeten, al lijken dit nog meer op vinnen dan echte handen en voeten met vingers en tenen.

Ook wordt het uiterlijk van je 6 weken oude embryo steeds schattiger want de neus, ogen, oren, kin en wangetjes worden gevormd.

Wat ligt er op je bord?

Aan het einde van deze week sluit de neurale buis, dus wees extra alert dat je de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Met name deze vitamines en mineralen zijn in week 6 belangrijk:

 • Foliumzuur
 • Choline
 • Kalium
 • Magnesium
 • Fosfor
 • Vitamine B6

In ons programma dat binnenkort verschijnt vind je een voedingsschema dat belangrijk is voor week 6, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan deze vitamines en mineralen.

Hoeveel maanden is 6 weken zwangerschap?

Waarschijnlijk weet je het pas een week of twee (of zelfs minder) dat je zwanger bent, maar met 6 weken ben je een 1 maand en ongeveer 1 week zwanger.

Je bent namelijk zwanger vanaf de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Je bent waarschijnlijk zwanger geworden in week 2 of 3 en dit ontdek je meestal rond 5 week pas als je niet ongesteld wordt.

Zwangerschapssymptomen week 6

In week 6 zit je nog vroeg in je zwangerschap en heb je misschien nog nergens last van.

Sommige vrouwen voelen zich super misselijk terwijl anderen nergens last van hebben.

Met 6 weken zwangerschap is beide heel normaal.

Hieronder staan de meest voorkomende zwangerschapssymptomen van week 6 beschreven:

Vermoeidheid

Je voelt je extreem moe, dit komt door dat je lichaam nog moet wennen aan de verandering van hormonen door de zwangerschap. Neem extra rust als je je extra moe voelt.

Misselijkheid

Je kent het begrip ochtendmisselijkheid vast wel. Helaas moeten we je vertellen dat ochtendmisselijkheid niet alleen in de ochtend voor komt, je kunt je de hele dag door misselijk voelen.

Vooral als je zwanger bent van een tweeling kun je nog meer last hebben van misselijkheid.

Het beste kun je opzoek gaan naar eten en drinken wat voor jouw maag niet te belastend is, voor sommige vrouwen zijn dit droge crackers of verse gemberthee.

Als je iets hebt gevonden wat werkt, zorg er dan voor dat je dit altijd bij je hebt omdat een lege maag voor nog meer misselijkheid kan zorgen. En vooral, maak je er niet te druk om. Misselijkheid en overgeven is op zich niet schadelijk voor jou en je baby, stress hier over wel.

Gevoelige borsten

Je borsten zullen wat gevoeliger zijn door de verhoogde bloedstroom. Je lichaam is al bezig met de voorbereiding voor borstvoeding. Kun je het geloven? Dit gebeurt met 6 weken al!

Meer plassen

Heb je het idee dat je vaker moet plassen dan normaal? Dit komt doordat het zwangerschapshormoon hCG meer bloed naar je bekkengebied laat stromen.

Meer moeten plassen is dus volkomen normaal. Is het pijnlijk om te plassen of je hebt het gevoel dat je moet plassen maar het lukt niet neem dan contact op met je huisarts.

Dit kunnen tekenen zijn van urineweginfecties, zoals blaasontsteking. Met 6 weken zwangerschap ben je hier namelijk gevoeliger voor.

Opgeblazen gevoel en gas

Het zwangerschapshormoon progesteron kan er voor zorgen dan je last krijgt van je buik, zoals een opgeblazen gevoel en extra gas in je buik.
Drink genoeg water en eet vezelrijk voedsel om opstopping te voorkomen, wat weer een opgeblazen gevoel geeft.

Stemmingswisselingen

Ben je sneller prikkelbaar of voel je je ineens een stuk emotioneler in week 6? Dit komt door de zwangerschapshormonen en is volkomen normaal.

Vermoeidheid en een wisselende bloedsuikerspiegel spelen hierbij ook een rol. Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt en regelmatig gezonde maaltijden en tussendoortjes eet om je humeur onder controle te houden.

Voor zover mogelijk natuurlijk, hormonen kunnen een aardige invloed op je hebben, maar dan weet je in ieder geval waar het vandaan komt.

Krampen en spotting

Met 6 weken zwanger (en op elk moment in de vroege zwangerschap) is het hebben van krampen en lichte bloedingen (spotting) heel normaal.

Maak je door deze symptomen je zorgen over een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap? Weet dan dat deze symptomen heel normaal zijn.

Neem contact op met de huisarts wanneer je erge buikpijn hebt (erger dan gewoonlijk tijdens je ongesteldheid) of als de bloedingen heftig zijn.

Hoe ziet je buik er uit met 6 weken zwanger?

Hoewel het normaal is dat je je wat opgeblazen voelt met 6 weken zwangerschap zie je hier er hoogstwaarschijnlijk nog niks van.

Binnen in je 6 weken zwangere buik is je embryo ter grootte van een doperwtje bezig met hard groeien, die snel meer ruimte gaat in nemen in je buik.

Ben je zwanger van een tweeling? Dan zul je natuurlijk wat eerder een zwangere buik gaan zien.

Echo met 6 weken zwangerschap

Heb je je huisarts al gebeld over je zwangerschap? Staat je eerste prenatale afspraak al in je agenda? Hoogstwaarschijnlijk heeft de huisarts tegen je gezegd om nog een paar weken te wachten.

De eerste prenatale afspraak is namelijk meestal rond de 8 of 9 weken. Nog even wachten dus!

Alleen als je in de groep van vrouwen valt met een risicovolle zwangerschap heb je waarschijnlijk al eerder een afspraak staan met je huisarts. Hierbij heb jij of je baby mogelijk een verhoogd risico op gezondheidsproblemen vóór, tijdens of na de bevalling, waardoor eerdere controle verstandig is.

Als je al wel een 6 weken echo hebt gehad heeft je dokter misschien al een foetale hartslag gezien, een duidelijk teken dat er echt een baby in je groeit.

Geen paniek als je dokter niet nog niet heeft gezien, misschien ben je nog wel geen 6 weken zwanger. De dokter zal je waarschijnlijk vragen om over een paar dagen of een week terug te komen voor een nieuwe echo.

Ben je zwanger van een tweeling? Dan kun je met 6 weken twee verschillende vruchtwater zakken zien op de echo. Tweelingen ontwikkelen zich namelijk 4 tot 10 dagen na de bevruchting, dit is iets sneller dan bij een baby.

Er spoken vast al een heleboel vragen door je hoofd over je zwangerschap en je baby. Schrijf deze vragen allemaal op zodat je ze klaar hebt om te bespreken tijdens je eerste prenatale afspraak met je verloskundige.

6 Weken zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

 • Bereid je voor op je eerste prenatale afspraak
 • Schrijf al je vragen over je zwangerschap en je baby op

Gezondheid checklist

 • Neem jij al foliumzuur? Zo niet, start hier dan direct mee
 • Weet jij al wat je niet mag eten tijdens je zwangerschap? Lees hier het complete overzicht
 • Eet voeding dat rijk is aan vitamines en mineralen voor de ontwikkeling van jouw baby in week 6

Volg de gezondheid checklist op om de kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen te verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *