5 weken zwanger

Met 5 weken ontdekken de meeste vrouwen dat ze zwanger zijn. Je hebt je menstruatie gemist en neemt in deze week waarschijnlijk een zwangerschapstest af.

Bovendien kunnen verhoogde hormoonspiegels met 5 weken zwangerschap voor de eerste zwangerschapssymptomen zorgen. Zo kun je al last krijgen van pijnlijke borsten, misselijkheid en vermoeidheid.

Week 5 zwangerschapssymptomen

De zwangerschapssymptomen die je nu kunt ervaren zijn het begin van de veranderingen die je lichaam de komende tijd doorgaat. Mocht je veel last hebben van deze symptomen, je bent niet de enige! De meeste vrouwen vinden het eerste trimester het zwaarste. Neem voldoende rust, eet gezond en drink voldoende water, zo kom je hopelijk de eerste 12 weken wel door.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 5:

  • Gevoelige borsten. Iedereen weet wat ochtendmisselijkheid is maar gevoelige borsten is eigenlijk het meest voorkomende symptoom met 5 weken.
  • Opgeblazen gevoel. Door het zwangerschapshormoon progesteron kun je je wat opgeblazen voelen. 
  • Vermoeidheid. Met 5 weken zwangerschap is het heel normaal dat je het liefste altijd tussendoor wil slapen. Je lichaam is bezig met het maken van een baby en heeft hier alle energie voor nodig. Neem voldoende rust, ga af en toe (licht) sporten en eet regelmatig kleine maaltijden zodat je bloedsuikerspiegel op peil blijft.
  • Vaker plassen. Heb je het idee dat je vaker naar de wc moet om te plassen? Dit kan kloppen en komt doordat je nieren uitzetten en groter worden met 5 weken. 
  • Spotting. Lichte bloedingen kunnen ook door de innesteling komen. Hier hoef je je ook geen zorgen over te maken, dit is volledig normaal en hoort er bij. Hetzelfde geldt als hierboven beschreven, mocht je veel bloed verliezen of je vertrouwd het niet. Neem dan altijd contact op met je huisarts voor een controle.
  • Krampen. Rond 4 of 5 weken kun je last krijgen van krampen. Deze krampen komen doordat de embryo zich aan het nestelen is in je baarmoederslijmvlies. Of het komt doordat je baarmoeder al wat groter wordt en aan het oprekken is. Heb je erg veel last van krampen tijdens deze week, maak dan voor de zekerheid een afspraak bij je huisarts. 

Week 5 zwangere buik

Met 5 weken zwangerschap zie je waarschijnlijk nog geen verschil in je buik. Je kunt last hebben van een opgeblazen gevoel waardoor het voelt alsof ja al bent aangekomen. Ook kun je last hebben van ochtendmisselijkheid waardoor je juist totaal geen zin hebt in eten. Dit is allemaal normaal en iedereen voelt zich anders tijdens de zwangerschap. De een krijgt snel een babybuikje en de ander krijgt dit pas bij 20 weken. 

Tijdens de eerste weken, tot het einde van het eerste trimester kom je niet of nauwelijks aan in gewicht. Artsen adviseren een toename van1 tot 2 kilo tijdens het eerste trimester, tot 13 weken. Per persoon verschilt het hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap. Als je gedurende de hele zwangerschap goed voor jezelf zorgt en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt hoef je niet bang te zijn dat je meer aankomt dan nodig.

Week 4 echo

Als je in je vijf weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

Je 5 weken oude embryo lijkt nog niet echt op een baby, maar met vijf weken is hij of zij al organen aan het vormen; hart, maag, lever, nieren worden al gevormd. Ook je baby’s spijsverteringsstelsel, bloedsomloop en zenuwstelsel worden al gevormd. 

Met vijf weken heb je normaal gesproken nog geen echo. De eerste echo vindt bij de meeste vrouwen rond de 10 tot 13 weken plaats. Dit duurt dus nog wel even. In de tussentijd is het verstandig om gezond te eten, voldoende water te drinken en ongezonde gewoontes zoals roken en drinken te vermijden.

Week 4 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Stop met ongezonde leefgewoontes zoals roken, alcohol en eet gezonde voeding.
  • Houdt een zwangerschapsdagboek bij voor later.
  • Blijf dagelijks een prenatale vitamine nemen met foliumzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *