4 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent nu 4 weken zwanger! Heb je al een positieve zwangerschapstest? Normaal gesproken zou je deze week ongesteld worden. Met 4 weken zwangerschap ben je nu voor het eerst overtijd. Vanaf deze week beginnen de hormonen te veranderen en kun je een positief resultaat zien op je zwangerschapstest.

Met 4 weken is je baby kleiner dan een maanzaadje en heet op dit moment een blastocyst. Dat is een hol balletje van cellen en is bezig met zich in te nestelen in je baarmoeder.

Week 4 zwangerschapssymptomen

Dezelfde hormonen die zorgen voor de positieve zwangerschapstest, kunnen er voor zorgen dat je al wat last krijgt van de eerste zwangerschapssymptomen. Deze hormoonspiegels stijgen vrij snel. Mocht je op dit moment nog nergens last van hebben, prijs jezelf dan nog niet gelukkig. Dit kan zomaar veranderen in misselijkheid en overgeven.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 4:

  • Opgeblazen gevoel. Door het zwangerschapshormoon progesteron kun je je wat opgeblazen voelen. 
  • Vermoeidheid. Een van de meest voorkomende symptomen tijdens 4 weken zwangerschap is vermoeidheid. Je lichaam is druk bezig met de zwangerschap wat je veel energie kan kosten. Eet daarom gezond en neem voldoende rust.
  • Milde krampen. Je kunt last krijgen van wat krampen en buikpijn. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Dit kan namelijk komen door de innesteling van je baby in je baarmoeder. Heb je erge buikpijn of krampen, laat dit dan wel even nakijken door je dokter.
  • Spotting. Lichte bloedingen kunnen ook door de innesteling komen. Hier hoef je je ook geen zorgen over te maken, dit is volledig normaal en hoort er bij. Hetzelfde geldt als hierboven beschreven, mocht je veel bloed verliezen of je vertrouwd het niet. Neem dan altijd contact op met je huisarts voor een controle.
  • Ochtendmisselijkheid. De meeste vrouwen krijgen te maken met een of andere vorm van ochtendmisselijkheid. Sommige vrouwen hebben het heel erg, met overgeven. De ander heeft alleen af en toe last van een misselijk gevoel. Ochtendmisselijkheid is meestal op zijn ergst rond de negen  weken en wordt daarna langzaam beter. De meeste vrouwen hebben vanaf het tweede trimester nergens meer last van.

Week 4 zwangere buik

Ook met vier weken zwanger kun je last hebben van een opgeblazen gevoel. Meer dan dat is er niet te zien, je buik begint waarschijnlijk rond week 12 echt te groeien.

Ja baby, of eigenlijk het hoopje cellen, is al volop in ontwikkeling met 4 weken zwangerschap. Daarom is het goed om, als je dit al niet deed, zwangerschapsvitamine met foliumzuur in te nemen. Voldoende foliumzuur helpt bij het voorkomen van aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje of een gespleten gehemelte. 

Week 4 echo

Als je in je vier weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

Het hoopje cellen is zich veelvuldig aan het delen en wordt een embryo en placenta. De neurale buis, waaruit de wervelkolom wordt gevormd, de hersenen en ruggengraat worden al gevormd. De vruchtwaterzak en het vruchtwater zelf worden gevormd zodat deze je baby beschermen als een soort stootkussen. Met 4 weken zwanger kun je dit alles al zien op de echo, al het is het nog maar een klein stipje. 

Met vier weken heb je normaal gesproken nog geen echo. De eerste echo vindt bij de meeste vrouwen rond de 10 tot 13 weken plaats. Dit duurt dus nog wel even. In de tussentijd is het verstandig om gezond te eten, voldoende water te drinken en ongezonde gewoontes zoals roken en drinken te vermijden.

Week 4 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Maak een afspraak bij de huisarts om daar nogmaals een zwangerschapstest te doen.
  • Stop met ongezonde leefgewoontes zoals roken, alcohol en eet gezonde voeding.
  • Blijf dagelijks een prenatale vitamine nemen met foliumzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *