35 weken zwanger

Met 35 weken is je baby bijna af. De nieren van je baby zijn volledig ontwikkeld. Je baby heeft zelfs al een slaapritme, waarin hij of zij misschien al kan dromen. 

Met 35 weken zwangerschap is je baby zo groot als een ananas. Je baby weegt nu ongeveer 2400 gram en is ongeveer 46 cm groot.

Week 35 zwangerschapssymptomen

In week 35 zul je veel dezelfde symptomen voelen die je in de weken hiervoor ook al had. Soms worden sommige symptomen erger en sommige worden minder.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 35:

  • Aandrang tot plassen. Je baby zit inmiddels wat lager in je buik wat betekent dat er nu druk op je blaas komt te staan. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je vaak moet plassen. Ook al moet je vaak plassen zorg er wel voor dat je genoeg blijft drinken. 
  • Pijn in je heupen en bekken. Ook je heupen en bekken zullen de komende tijd pijnlijk aanvoelen. Je baby zit lager waardoor er hier ook extra druk op komt te staan. De pijn komt ook door het losser worden van de ligamenten (banden) van je bekken. Dit zorgt er voor dat je baby straks soepeler uit je baarmoeder kan.
  • Constipatie. Het is heel normaal om verstopt te zitten met 35 weken. Blijf voldoende bewegen. Eet veel vezels en groente, vooral groene bladgroente en drink daarnaast voldoende water.
  • Braxton Hicks weeën. Ook met 35 weken zal je last hebben van de oefenweeën. Niet prettig, maar het zorgt er voor dat je lichaam vast helemaal geoefend is voor de bevalling. Heb je veel pijn, weeën die lang aanhouden en vaginale bloedingen, dan kun je al wel echt aan het bevallen zijn en bel dan direct je arts.

Week 35 zwangere buik

Je zwangere buik zal met 35 weken wat lager zitten dan in de weken hiervoor. Dat komt doordat je baby meer naar beneden is gaan liggen, al vast voor de bevalling. 

Wist je dat je baarmoeder nu ongeveer 1000 keer zo groot is dan voor de bevalling? Je baby en jij groeien met 35 weken nog steeds. Per week zal je ongeveer nog 250 gram aankomen tot de bevalling. 

Vanaf 35 weken is er een kans dat je al gaat bevallen. Ongeveer 11% van de vrouwen bevalt eerder dan de 39-40 weken. Ben je zwanger van een tweeling? Dan ben je met 35 weken al voldragen en is het normaal dat je binnenkort al zal bevallen. 

Heb je last van onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je bevalling er aan komt.

  • Pijnlijke weeën. Die Braxton Hicks weeën zijn echt niks in vergelijking met echte weeën. Voel je plotseling heftige weeën op komen, in plaats van de weeën die je hier voor had. Dan zou het kunnen zijn dat je aan het bevallen bent. 
  • Regelmatige weeën. Echte weeën stoppen niet en gaat regelmatig door. Ze beginnen langzaam en komen dan steeds sneller achter elkaar. Dit wordt ook steeds pijnlijker. Zit er 5 minuten of minder tussen elke wee, neem dan contact op met je verloskundige want dat zou wel eens kunnen betekenen dat je bevalling is begonnen.
  • Breken van vruchtvlies. Iedereen kent de scenes wel uit de film dat er opeens een plas water valt. Dit kan voorkomen, maar het kan ook een klein beetje water zijn, zoals afscheiding, maar dan wateriger en geleidelijker. Ervaar je dit? Neem dan ook contact op met je verloskundige, je bevalling zal dan niet lang meer op zich wachten.

Week 35 echo

Als je in je 35 weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

Je 35 weken oude baby zijn/haar oren zijn nu volledig ontwikkeld en reageert het beste op hoge geluiden. 

Ben je zwanger van een jongetje? Dan kun je met 35 weken op een echo zien dat zijn testes volledig zijn afgedaald. 

In week 35 of volgende week heb je misschien een afspraak met je arts voor een Groep B Streptest. De arts zal je testen op bacteriën die de Groep B Strep worden genoemd. Deze bacterie komt veel voor maar maakt jou verder niet ziek. Het kan alleen schadelijk zijn voor je baby als hij/zij er aan wordt blootgesteld bij de geboorte. Mocht je dit hebben, dan wordt er met de bevalling rekening mee gehouden en zal je er antibiotica voor krijgen om het te voorkomen.

Week 34 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Maak vast een tas klaar voor in het ziekenhuis, je weet namelijk maar nooit. 
  • Verdiep je vast in borstvoeding voor na de geboorte. 
  • Leer de signalen kennen van de bevalling, zo weet je precies wat er kan gebeuren en wat je dan moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *