3 weken zwanger

Vorige week vond bevruchting plaats en vanaf deze week is je bevruchte eicel onderweg naar je baarmoeder. Je baby is nu echt in de maak!

Het is natuurlijk nog erg vroeg en met drie weken zwanger heb je waarschijnlijk nog geen idee dat je zwanger bent. De bevruchting heeft een paar dagen geleden plaatsgevonden waardoor je nog helemaal geen gemiste menstruatie hebt opgemerkt.

Heb je al een positieve zwangerschapstest? Dan zit je waarschijnlijk al in week 4 of misschien zelfs week 5.

Week 3 zwangerschapssymptomen

Wanneer je drie weken zwanger bent zal je waarschijnlijk nog niet veel symptomen hebben. Dit komt doordat de vroege zwangerschapssymptomen ontstaan door de hormonen die veranderen tijdens de zwangerschap. Aangezien je nog maar drie weken zwangerschap zijn deze hormonen nog maar licht aanwezig. Maar geen zorgen, of juist wel ;), je zal deze symptomen binnenkort wel gaan merken.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 3:

  • Implementatie bloedingen. Door de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je een lichte bloeding krijgen; dit heet ook wel een implementatie bloeding.
  • Misselijkheid. Door het zwangerschapshormoon hCG wat vanaf nu begint te ontwikkelen en al in kleine hoeveelheid aanwezig is kun je een misselijk gevoel ervaren. 
  • Verandering van je borsten Je borsten kunnen gevoeliger zijn en ze kunnen zelfs al een klein beetje gegroeid zijn. Ook je tepels veranderen. Het hormoon wat hiervoor zorgt is HcG. Hierdoor kan het tepelhof, het gebied rond je tepel, groter worden en donkerder van kleur worden.
  • Gemiste menstruatie. Als je een kortere menstruatie cyclus hebt dan 28 dagen

Week 3 zwangere buik

Met drie weken zwanger is er van verandering van je buik nog geen sprake. Je kunt wat last hebben van een opgeblazen gevoel. De meeste vrouwen beginnen een zwangerschapsbuik te zien rond week 12, dus het duurt nog even voordat je er echt zwanger uit gaat zien.

In het eerste trimester wordt het aangeraden om ongeveer 1 tot 3 kilo aan toe komen, dat is in de eerste 13 weken. Je hoeft dus niet voor twee te gaan eten. Eigenlijk hoef je helemaal niks meer te eten dan je eerst deed. Het is vooral van belang dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je prenatale vitamine blijft nemen met voldoende foliumzuur. 

Week 3 echo

Als je in je drie weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

Je bevruchte eicel is op weg door de eileider naar je baarmoeder. Je bevruchte eicel zal zich steeds delen en weer herdelen in identieke cellen. 

Als je een echo zou nemen met drie weken zwangerschap is de kans groot dat je nog niks ziet van je ‘’baby in de maak’’. De bevruchte eicel is namelijk zo groot als een korrel zout en beweegt naar je baarmoeder. Vanaf week 4 zou je dokter een verandering kunnen zien in je baarmoederslijmvlies wat dikker aan het worden is. Dit is een teken dat je bevruchte eicel in je baarmoeder is aangekomen en daar zich zal vestigen voor de komende 9 maanden.

Week 3 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Bereken je uitgerekende datum.
  • Doe een zwangerschapstest om te kijken of je al zwanger bent. Zo niet, wees dan gerust. De hormonen die er voor zorgen dat je test positief zal zijn verdubbelen binnen 48 uur, dus wie weet zie je over een paar dagen wel een positief resultaat.
  • Stop met ongezonde leefgewoontes zoals roken, alcohol en eet gezonde voeding.
  • Blijf dagelijks een prenatale vitamine nemen met foliumzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *