15 weken zwanger

Je bent nu aangekomen in week 15 van de zwangerschap. In de meeste gevallen verloopt deze rustig. Het draait nu vooral om de ontwikkeling van je baby die er nu uitziet als een mini mensje. 

Zie jij al een klein buikje? Zo niet, dat zal niet lang meer duren!

Week 15 zwangerschapssymptomen 

Dit zijn de symptomen die je in week 15 kunt ervaren:

  • Gevoelig tandvlees: Je zwangerschapshormonen kunnen zeer gevoelig tandvlees veroorzaken. Je merkt het aan gezwollen, rood tandvlees dat snel bloed na het poetsen en flossen. Zorg goed voor je tanden. Poets goed en flos iedere dag om infecties te voorkomen. Breng tijdens deze periode ook eens een bezoekje aan de mondhygiëniste voor een grondige beurt en vraag advies voor de beste verzorging van je tandvlees. 
  • Verhoogd libido: Je ervaart weer meer energie en je lichaam krijgt nieuwe vrouwelijke vormen zonder dat je buik je in de weg zit. Hierdoor kunnen vrouwen meer zin in seks krijgen. Ook heb je een betere doorbloeding van je tepels, schaamlippen en clitoris, die daarom veel sneller geprikkeld zijn en lust opwekken. 
  • Brandend maagzuur: Nu je meer gaat eten in deze fase van je zwangerschap kun je ook last krijgen van brandend maagzuur of indigestie (opgeblazen gevoel, oprispingen, misselijkheid). Je kunt je maag ontlasten door kleinere maaltijden te eten op een dag. Eet gezonde voeding met veel vezels voor een betere spijsvertering. Neem niet zomaar maagzuurremmers, maar bespreek dit altijd met je arts of verloskundige.  
  • Kortademig: Dit is vaak een onschuldige kwaal die wel beangstigend kan overkomen. Kortademigheid heeft wel een goede verklaring. Dit komt omdat het hormoon progesteron een seintje aan je hersen geeft dat je meer zuurstof nodig hebt. Ook maakt je lichaam meer bloed aan met een andere samenstelling, waarvan een groot deel naar je groeiende kindje gaat. Probeer bewust te worden van je ademhaling door 3 seconden in te ademen en 6 sec uit te ademen. 

Week 15 zwangere buik

Je baarmoeder lag tot voor kort achter het schaambot, maar nu steekt deze er boven uit. Hierdoor kan je buikje al zichtbaar worden. 

Je baby wordt nu steeds groter en dit merk je aan je eigen gewichtstoename. Deze gewichtstoename komt overigens niet alleen door je groeiende kindje, maar ook door meer vruchtwater, er wordt meer bloed aangemaakt en je lichaam houdt meer vocht en vet vast. 

Het is voorkomen normaal als je nog geen duidelijke buik ziet. Vooral bij een eerste zwangerschap kan dit langer duren dan bij een tweede.  

Door zwangerschapshormonen maak je extra pigment aan. Hierdoor kan er een donkere verticale lijn ontstaan op je buik. Dit wordt de linea nigra genoemd, ook wel zwangerschapsstreep. 

Week 15 echo

Je baby is ten opzichte van vorige week bijna verdubbeld, het is nu ongeveer 10-11 cm. Het lijkt nu echt op een klein mensje. 

Er gebeurt veel in week 15. Het skelet ontwikkeld zich en het begint nu echt te bewegen, al merk je hier waarschijnlijk nog niet veel van. 

Er zit nu een heel dun laagje huid op je baby waar de aderen doorheen schijnen. De oren zijn meer naar de zijkanten geschoven en de oogjes zitten nu aan de voorkant van het gezicht, waar nu ook wenkbrauwen groeien.

Week 15 zwangerschapschecklist

In deze fase van je zwangerschap voel je je waarschijnlijk het beste. Maak hier dus goed gebruik van door lekker te bewegen en alvast wat zaken uit te zoeken die straks belangrijk zijn. 

Hieronder enkele voorbeelden van wat je nu kunt doen:

  • Inschrijven zwangerschapscursus; wil je graag een zwangerschapscursus volgen dan is het aan te raden om je nu alvast in te schrijven. Het zou jammer zijn als deze tegen die tijd vol zit. 
  • Denk alvast na over welke vorm van kinderopvang je straks wil. 
  • Meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *