14 weken zwanger

Je zit officieel in je tweede trimester. Hopelijk nemen de meeste kwaaltjes nu af en voel je je energieker worden. 

Miskramen in het tweede trimester zijn minder waarschijnlijk, dus ontspan en geniet van deze periode van je zwangerschap.

Week 14 zwangerschapssymptomen 

Na 14 weken kunnen de symptomen die je in het eerste trimester voelde afnemen maar kunnen plaats maken voor nieuwe symptomen die passen bij deze fase van je zwangerschap. 

  • Ronde ligament pijn: De ronde ligament is een band die de baarmoeder op zijn plek houdt. Je baarmoeder groeit en er moet ruimte komen voor jouw baby. Daardoor rekt het ronde ligament mee en dit kan stekende pijn geven. 
  • Een verhoogde energie: Dit is geen vervelend symptoom! Deze fase wordt beschouwd als de beste periode tijdens de zwangerschap waarbij je de meeste energie ervaart.
  • Verhoogde eetlust: Zodra je misselijkheid wat begint af te nemen kan je in deze fase meer eetlust krijgen. Alles wat jij eet stimuleert de snelle groei van je baby. Zorg ervoor dat je ongeveer 300 extra kcal per dag eet en kies voor gezonde voedingsstoffen die bijdragen aan een goede ontwikkeling van je baby. 
  • Dikker, glanzender haar: Door de hormonale veranderingen kan je haar voller en glanzender worden. Dit kan ook nog eens versterkt worden door de vele vitamines en mineralen die je tijdens je zwangerschap tot je neemt. Probeer dit na je zwangerschap ook vol te houden. 

Week 14 zwangere buik

Deze week kan je buik pijnlijk aanvoelen omdat je baarmoeder zich uitbreidt om plaats te maken voor je groeiende kindje.

Ook begint vanaf nu je gewichtstoename te versnellen. Vraag aan je verloskundige wat voor jouw gewicht een ideale toename is. Dit kan per persoon verschillen, afhankelijk van het gewicht dat je voor je zwangerschap had.

Een hele leuke ontwikkeling is dat je nu gaat zien dat je zwanger bent. Hoe snel je buik groeit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals of je al eerder zwanger bent geweest, je lichaamsbouw en vorm. 

Zie je nog niets, geen zorgen, dat buikje komt vanzelf tevoorschijn.

Week 14 echo

Je baby is nu tussen de 3 en 4 centimeter lang en weegt iets minder dan 2 gram. 

Je baby kan nu kleine expressies maken in zijn gezicht, zoals loensen, fronsen of zelfs grimassen. Ook kan je baby zijn of haar tenen wiebelen en kun je het zelfs betrappen op duimzuigen. 

De nieren van een 14 weken foetus maken urine en de lever begint gal te produceren. Als je een microscoop had, zou je een dun, perzik-donsachtig haar op het lichaam zien. Dit houdt je baby lekker warm. 

Bij een 14 weken echografie kan het geslacht van baby moeilijk te onderscheiden zijn. Wees geduldig! Als je wil weten of je een jongen of een meisje hebt, kom je dat waarschijnlijk te weten over 2 weken. 

Week 14 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Profiteer van meer energie: Heb je in deze fase je energie weer terug, profiteer hiervan en pak het bewegen op. Kies een beweging dat bij jou past. Ben je een beginner, ga dan lekker wandelen en bouw het op. Was je al erg actief, dan kun je hiermee doorgaan. Informeer wel even welke oefeningen je de komende tijd het beste kunt vermijden. 
  • Schrijf je in voor een cursus: Ben je van plan een zwangerschapscursus te volgen, dan is dit een goed moment om je in te schrijven om te voorkomen dat je straks geen plek hebt. 
  • Kraamzorg regelen: Heb je een goede termijnecho gehad, dan is het aan te raden om je aan te melden voor kraamzorg. Zo ben je er zeker van dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *