12 weken zwanger

12 weken zwanger, het einde van het eerste trimester is nu echt in zicht! Wat betekent dat de hormonen iets minder zullen gieren door je lijf. Heb je veel last gehad van zwangerschapssymptomen? Hopelijk voel je je snel een stukje beter!

12 weken zwangerschap is voor de meeste stellen het moment om het goede nieuws aan hun familie en vrienden te vertellen. Heb jij dat al gedaan? 

Je baby is nu zo groot als een pruim en weegt ongeveer 13 gram. Je baby zal de komende tijd steeds groter en groter worden.

Week 12 zwangerschapssymptomen

Met 12 weken zwangerschap is het moment hopelijk eindelijk daar. Je ochtendmisselijkheid en vermoeidheid zullen de komende tijd hopelijk steeds minder worden. De verandering in hormonen zwakt namelijk wat af. Helaas kunnen er bij sommige vrouwen andere kwaaltjes voor terug komen: hoofdpijn en duizeligheid.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 12:

  • Hoofdpijn. Met 12 weken kun je last krijgen van hoofdpijn. Hoofdpijn kan ontstaan door de verandering van hormonen, lagere bloedsuikerspiegel, te weinig drinken of door de vermoeidheid van afgelopen weken. Probeer er achter te komen waar je hoofdpijn door komt. Drink in ieder geval voldoende water, eet gezonde, suikervrije producten en probeer je niet te veel zorgen te maken. Stress is ook een trigger van hoofdpijn. Ervaar je ineens heftige hoofdpijn, zoals migraine, en had je hier eerder nooit last van? Ga dan langs je huisarts voor onderzoek.
  • Duizeligheid. Door de verandering in hormonen en een lagere bloedsuikerspiegel kun je je met 12 weken ineens duizelig gaan voelen. Drink voldoende water en eet regelmatig kleine hoeveelheden zodat je bloedsuikerspiegel constant blijft.
  • Spotting. Met 12 weken zwangerschap kan dit voorkomen, om zeker te weten waar dit door komt kun je het beste contact op nemen met je huisarts. Je baarmoederhalf is namelijk wat gevoeliger tijdens je zwangerschap en heb je onlangs nog seks gehad dan kan het hierdoor wat zijn gaan bloeden. Vertel het in ieder geval aan je arts. Heb je ook last van krampen of hevige bloedingen, neem dan direct contact op.
  • Afscheiding. Heldere, doorzichtige afscheiding is normaal en zorgt er voor dat je vagina beschermt is tegen infecties. Is je afscheiding meer geel, groenig, roze of bruin bij 12 weken zwangerschap neem dan contact op met je arts. Deze kleuren kunnen op een infectie duiden of op vroegtijdige bevalling. 

Week 12 zwangere buik

Jouw 12 weken zwangere buik is waarschijnlijk nu zichtbaar. 

Het buikje begint te groeien en waarschijnlijk gaan anderen dit nu ook zien. Rond de 12 weken vertellen de meeste stellen dan ook het goede nieuws dat ze zwanger zijn.

Week 12 echo

Als je in je twaalf weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

De twaalf weken oude foetus is bijna klaar met de ontwikkeling van zijn of haar lichaamsdelen en organen. De komende tijd zal je baby ook vooral gaan groeien en groeien. 

Je baby begint met 12 weken met het openen en sluiten van de vingers en tenen. De baby zijn/haar reflexen beginnen ook te ontwikkelen. Dit kun je zien op een echo als je in je buik zou prikken, de baby reageert daar waarschijnlijk op met beweging. 

De hersenen van je baby ontwikkeling zich ook snel met 12 weken. Je baby kan zich al uitrekken en zal af en toe zelfs gapen.

Het beenmerg van je baby begint met het aanmaken van witte bloedcellen. Deze zorgen er voor dat je baby beschermt is en zich kan verdedigen tegen infecties. De darmen zijn ook volop in ontwikkeling, deze bevinden zich nu nog deels in de navelstreng maar zullen zich steeds meer in de buik van je baby verplaatsen. 

In week 12 hebben de meeste zwangere vrouwen hun eerste afspraak staan bij de verloskundige. Tijdens deze afspraak wordt een echo gemaakt van je kindje en zal er bloed afgenomen worden om te testen op eventuele afwijkingen.

Ben je al benieuwd of het een meisje of jongetje wordt? Dit nieuws wordt meestal pas bekend rond een week of 16. Je zult dus nog even moeten wachten. 

Week 12 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Maak een afspraak voor de 16 weken echo als je deze nog niet gemaakt hebt.
  • Schaf vast leuke zwangerschapskleding aan, zodat je het direct kan gebruiken mocht je in eens je broeken niet meer passen.
  • Bedenk een leuke manier om het goede nieuws aan je vrienden en familie te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *