11 weken zwanger

11 weken zwanger, je baby groeit elke dag weer een stukje meer. Je baby is met 11 weken zwangerschap alweer zo groot als een limoen,

Je baby weegt nu ongeveer 7 gram en het hoofdje is op dit moment ongeveer even groot als het lichaam.

Week 11 zwangerschapssymptomen

Met 11 weken zwangerschap gieren de hormonen nog steeds door je lijf en kun je je helaas nog steeds erg misselijk voelen. Gelukkig is het tweede trimester bijna aangebroken en zal je je hopelijk snel wat beter voelen. 

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 11:

  • Gasvorming in je buik. Met 11 weken kun je last hebben van je buik. Probeer voeding te vermijden die dit erger kunnen maken, zoals bonen, ui en verschillende koolsoorten. Drink voldoende water en eet vezelrijke producten.
  • Vermoeidheid. De zwangerschapshormonen gieren door je lichaam, je baby ontwikkeld zich snel. Hierdoor kun je je uitgeput voelen. Neem meer rust, slaap meer als dit mogelijk is. Probeer je bloedsuikerspiegel op peil te houden door gezonde tussendoortjes te nemen. In het tweede trimester krijg je weer wat meer energie, hou nog even vol.
  • Misselijkheid. Helaas kun je je met 11 weken zwangerschap nog steeds misselijk voelen. Door de vermoeidheid vindt je dit misschien nog wel erger dan eerst. Het goede nieuws is dat na het eerste trimester dit vaak minder wordt of helemaal voorbij gaat.
  • Stemmingswisselingen. Door de verandering in hormonen kan je stemming snel wisselen van vrolijk naar verdrietig en weer terug. Probeer yoga of een lange boswandeling om je hoofd weer rustig te maken. Vermijd stressvolle situaties.
  • Krampen in je benen. Je spieren kunnen zich verkrampen en stijf worden. Hier zal je ’s avonds in bed het meeste last van hebben en kan er zelfs voor zorgen dat je niet goed kunt slapen. Drink voldoende water om dit te voorkomen. Ook helpt het om gedurende de dag je benen te strekken. Eet producten die rijk zijn aan magnesium en kalium. 
  • Verkleuring van je huid. Van de een op de andere dag kun je een verkleuring van je huid gaan zien, een lijn over het midden van je buik. Deze lijn heet de linea nigra. Dit ontstaat door hormonale verandering enverdwijnt meestal vanzelf weer na je zwangerschap.

Week 11 zwangere buik

Jouw 11 weken zwangere buik is waarschijnlijk net pas zichtbaar. Dat komt doordat je baby snel groeit en groter wordt waardoor je buik al wat naar voren gaat. 

Ben je zwanger van je eerste kindje? Dan duurt het meestal nog even voordat je echt een zwangerschapsbuikje gaat zien.

Of je nou wel of niet al een zwangerschapsbuik kunt zien, je zal waarschijnlijk wel al een verandering in je borsten zien. Je zou nu al voedingsbh’s kunnen kopen, deze zijn goed verstelbaar in grootte waardoor je borsten de komende tijd rustig doorrennen groeien zonder dat je elke week een nieuwe bh moet kopen.

Week 11 echo

Als je in je elf weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

Je baby beweegt of zweeft mooi in je zwangere buik. De huid van de 11 weken oude foetus is nog doorzichtig, maar wordt in de komende tijd steeds minder doorzichtig. 

De vingers en teentjes van je baby hebben inmiddels geen vliezen meer. De plekken waarop later de tandjes gaan groeien zijn zich ook aan het vormen, net als de haarfollikels en nagels.

Met 11 weken kun je je eerste echo al hebben gehad of je hebt binnenkort een afspraak.

Tijdens de echo zal de arts de achterkant van je baby’s nek meten. Een afwijkende meting kan namelijk een teken zijn van een chromosomale afwijking. Ook zal er een bloedtest afgenomen worden om de hoeveelheid hormonen te bekijken. 

Samen met de echo en de bloedtest zal de arts je kunnen vertellen of je baby helemaal gezond is of dat er een risico bestaat voor chromosomale afwijkingen. 

Ben je met zwanger van een tweeling? Met 11 weken zal met een echo naar de navelstrengen worden gekeken en of er sprake is van een of twee placenta’s. Is het er één? Dan is er een grote kans dat je een identieke tweeling krijgt. Zitten ze samen in één placenta, dan wordt er regelmatig gecontroleerd of ze beide genoeg voeding krijgen. 

Week 11 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Maak een afspraak voor een echo als je deze nog niet gemaakt hebt.
  • Schaf vast leuke zwangerschapskleding aan, zodat je het direct kan gebruiken mocht je in eens je broeken niet meer passen.
  • Schrijf al je vragen die je tot nu toe hebt op, zodat je ze aan je arts kan vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *