10 weken zwanger

10 weken zwanger, waarschijnlijk zie je nu al een klein buikje verschijnen.

Je baby is met 10 weken zwangerschap zo groot als een aardbei. De lengte van je baby zal in de komende drie weken bijna verdubbelen.

Week 10 zwangerschapssymptomen

Je baby groeit, wat betekent dat je baarmoeder en spieren zich aan het uitrekken zijn binnen in je 10 weken zwangere buik en je borsten worden groter.

Onderstaande zwangerschapssymptomen kun je ervaren tijdens week 10:

  • Grotere borsten. Je borsten zijn waarschijnlijk al gegroeid. Je borsten zijn al sinds een paar weken zich aan het voorbereiden voor de borstvoeding later.
  • Misselijkheid. Zo’n 80% van de zwangere vrouwen heeft last van een vorm van ochtendmisselijkheid. Misselijkheid en overgeven komt met 10 weken zwangerschap veel voor. Het goede nieuws is dat na het eerste trimester dit vaak minder wordt of helemaal voorbij gaat.
  • Stemmingswisselingen. Door de verandering in hormonen kan je stemming snel wisselen van vrolijk naar verdrietig en weer terug.
  • Vermoeidheid. De zwangerschapshormonen gieren door je lichaam, je baby ontwikkeld zich snel. Hierdoor kun je je uitgeput voelen. Neem meer rust, slaap meer als dit mogelijk is. Probeer je bloedsuikerspiegel op peil te houden door gezonde tussendoortjes te nemen. In het tweede trimester krijg je weer wat meer energie, hou nog even vol.
  • Ronde ligament pijn. De ronde ligament is een band die jouw baarmoeder op zijn plek houdt. Doordat je baby zich aan het ontwikkelen is en aan het groeien kun je pijn ervaren in je onderbuik omdat je ronde ligament ook mee groeit. Heb je er veel last van, neem dan contact op met je arts om zeker te zijn waar de pijn vandaan komt. 
  • Vaginale afscheiding. Er stroomt meer bloed door je vagina, samen met een verhoging van het hormoon oestrogeen kan dit zorgen voor een heldere, geurloze afscheiding; leukorrhea genoemd. Het klinkt een beetje vies, maar dit zorgt er juist voor dat bacteriën geen kans krijgen. Zit er wat bloed bij de afscheiding, ruikt het niet lekker of zorgt het voor een oncomfortabel gevoel, neem dan contact op je met je arts.

Week 10 zwangere buik

Jouw 10 weken zwangere buik is waarschijnlijk net pas zichtbaar. Dat komt doordat je baby snel groeit en groter wordt waardoor je buik al wat naar voren gaat. 

De meeste artsen raden aan om ongeveer 1 tot 3 kilo aan te komen tijdens het eerste trimester bij vrouwen met een gemiddeld BMI. Ben je zwanger van een tweeling, dan wordt er aangeraden om ongeveer 300-400 gram aan te komen per week in de eerste helft van je zwangerschap. Dit kan betekenen dat je al bijna 5 kilo bent aangekomen nu je tien weken zwanger bent van een tweeling. 

Ben je al deze weken constant misselijk geweest en weinig aangekomen, dat geeft ook niet. Zodra het tweede trimester begint zal je waarschijnlijk weer wat eetlust krijgen en alsnog op gewicht komen.

Week 10 echo

Als je in je tien weken zwangere buik kon kijken, zou je het volgende zien:

Met tien weken zwangerschap heeft je baby al werkende arm gewrichten, kraakbeen en botten worden gevormd. De organen van je 10 weken oude foetus zijn volledig ontwikkeld en beginnen te functioneren. 

Vingernagels beginnen te groeien en de eerste haartjes worden zichtbaar. Je baby is al bezig met oefenen hoe hij/zij moet slikken en schoppen binnen in je 10 weken zwangere buik. 

Tien weken zwangerschap is een belangrijke tijd om te bedenken of je genetische tests zou willen afnemen. Deze tests zijn niet verplicht en de keuze is aan de ouders om de testen af te nemen. Soms wordt het aangeraden door artsen als er bekende risico factoren in de familie bekend zijn. 

Vanaf 11 weken kun je de NIPT (niet-invasieve prenatale test) afnemen. Dit is een bloedonderzoek. Het bloed wordt afgenomen uit de arm, waardoor er geen kans is op een miskraam door de test.

De NIPT onderzoekt het DNA van je baby. In jouw bloed zit namelijk ook een beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je baby down-, edwards- of platausyndroom of andere chromosomale afwijkingen heeft.

Andere, meer ingrijpende testen, zoals de vlokkentest worden ook gebruikt om afwijkingen te diagnosticeren. Meestal worden deze testen uitgevoerd wanneer je een hoger risico hebt om een kindje met een chromosomale afwijking te krijgen. Bijvoorbeeld als er in je familie bepaalde afwijkingen vaak voorkomen.

Bij een vlokkentest wordt er een klein stukje weefsel weggenomen via een fijne naald die door de huis en buikwand gaat, door de baarmoederwand en in de placenta. Via de naald wordt een stukje weefsel weggehaald wat in het laboratorium nagekeken wordt. Deze test wordt meestal tussen de 10 en 12 weken afgenomen.

Week 10 zwangerschapschecklist

Herinneringen voor deze week:

  • Maak een afspraak voor een echo als je deze nog niet gemaakt hebt.
  • Bedenk vast welke testen je zou willen laten doen en wat je graag zou willen weten.
  • Schrijf al je vragen die je tot nu toe hebt op, zodat je ze aan je arts kan vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *