1 week zwanger

Yes, je bent zwanger! Maar om eerlijk te zijn bij 1 week zwanger ben je eigenlijk nog niet zwanger. Huh?

Je zwangerschap wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, maar eigenlijk ben je met 1 week zwanger nog ongesteld. Je lichaam maakt zich klaar voor een mogelijke zwangerschap.

Je zult pas echt zwanger zijn in week 2 of 3 afhankelijk van de lengte van je menstruatiecyclus.

Als je er net achter bent gekomen dat je zwanger bent, denk je misschien dat dit je eerste week is van de zwangerschap. Maar waarschijnlijk ben je al rond de 4 weken zanger. Je dokter kan je een nauwkeuriger beeld geven wanneer je je eerste afspraak hebt.

Zit je al in week 4? Kijk dan hier voor meer informatie over week 4 van je zwangerschap.

Week 1 zwangerschapssymptomen

Met 1 week zwangerschap zullen de meeste symptomen die je ervaart vooral menstruatiesymptomen zijn omdat je nog niet echt zwanger bent.

Deze symptomen kunnen drie tot zeven dagen duren en kunnen het volgende zijn:

Vaginale bloedingen

Je lichaam scheidt het baarmoederslijmvlies af, die het onbevruchte ei van de vorige maand bevat (net als elke andere menstruatie).

Lage rugpijn en krampen

Om je baarmoederslijmvlies los te laten trekt je baarmoeder samen waardoor je rug en buik pijn kunnen doen.

Opgeblazen gevoel

Door de verandering in hormonen kun je een opgeblazen buik krijgen net voor en tijdens je menstruatie.

Stemmingswisselingen

Diezelfde hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je prikkelbaar bent en snel hoog in je emoties komt te zitten.

Hoofdpijn

Veel vrouwen hebben last van migraine tijdens de menstruatie, dit komt ook vaak door de hormonen. Een koud washandje, pijnstillers en voldoende rust kunnen je pijn verlichten.

Eerste tekenen

De eerste tekenen van je zwangerschap zal je niet direct merken. De meeste vrouwen merken er meestal niks van tot dat ze hun menstruatie missen bij week 4. Maar sommige vroege symptomen van zwangerschap in de eerste weken na bevruchting zijn onder andere gevoeligheid van je borsten, misselijkheid, vermoeidheid en vaker moeten plassen. Lees er hier alles over.

Week 1 zwangerschapsbuik

In je zwangere buik met 1 week laat je lichaam niet alleen de eicel los van de afgelopen maand maar het nieuwe baarmoederslijmvlies begint zich ook al te vormen zodat het volgende (hopelijk bevruchte) eitje zich hier kan innestelen.

Wat leuk is om te weten is dat de eicel de grootste cel is in het menselijk lichaam en is ongeveer 0,15 mm groot.

Je lichaam zal 1 (en in sommige gevallen 2) eitjes loslaten (de eisprong) ergens tussen de 10 en 19 dagen van je menstruatie cyclus, meestal 14 dagen voor je volgende menstruatie. Het kan ongeveer 12 tot 24 uur daarna worden bevrucht.

Vergroot de kans op een zwangerschap

Om de kans groter te maken dat je zwanger wordt kun je het beste voor je eisprong al vrijen met je partner. Sperma kan namelijk ongeveer 6 dagen in je lichaam blijven leven.

Houd je menstruatiecyclus bij en bereken wanneer jou ovulatie plaatsvindt. Dan weet je precies in welke dagen je vruchtbaar bent. Daarover lees je alles in dit artikel.

Week 1 echo

Een echo met 1 week zwangerschap is niet gebruikelijk, dus deze zal je waarschijnlijk ook niet hebben. Behalve als je al een tijd probeert om zwanger te worden en je onder behandeling staat van een vruchtbaarheidsspecialist.

Dan kun je al een echo hebben gehad om te controleren op mogelijke vleesbomen, om te kijken hoeveel follikels er aanwezig zijn in je eierstokken (follikels groeien uit tot eicellen) en om de dikte van je baarmoederslijmvlies te meten.

Als je problemen hiermee hebt kan je dokter je een vruchtbaarheidsbehandeling geven die je kan helpen zwanger te worden.

Week 1 zwangerschap checklist

Herinneringen voor deze week:

  • Bereid je lichaam voor op een zwangerschap. Stop met ongezonde gewoontes zoals roken, drinken en teveel cafeïne. Lees hier alles over hoe je met gezonde voeding de kans op een zwangerschap vergroot.
  • Neem dagelijks een prenatale vitamine met 400 mcg foliumzuur.
  • Hou je menstruatiecyclus bij en bereken je ovulatie, zodat je weet wat je meest vruchtbare dagen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *